Bildanalys



Edward Hopper är konstnären som skapat denna färgstarka målning "Chop Suey" år 1929. Bilden är målad med oljefärg på duk och är ungefär 95x80 cm stor. Just nu hänger tavlan i USA och ägs av privat personer. Om man jämför denna målning och de andra verk han gjort, ser man att han jobbar mycket med färg, ljus och skuggor. Bilderna är oftast väldigt färgstarka och ljuset har en stor betydelse för djupet och stämningen i bilderna.

Det man ser i fokus är två kvinnor som sitter på en resturang. En av dom ser man framifrån och den andra bakifrån. kvinnan man ser ansiktet av, är blek, blåögd och har en röd mun och pudriga kinder. Hennes uttryck är väldigt neutralt, man ser inte om hon är lycklig eller olycklig. kvinnan har på sig en brun hatt som var mycket populär under 20-talet, så man vet att Hopper målade bilden utifrån hans tid. Håret ser man inte då hon antingen stoppat undan det under hatten eller så hade hon kort hår. Det vi ser under hatten är små runda örhängen och hon har på sig en mossgrön långärmad tröja. På väggen ovanför henne hänger en jacka i någon gul nyans. Sedan är det tommt på väggarna.
Kvinnan mittemot  har också en sådan hatt fast i marinblått. under hatten skymtar hennes hår. Det är kort och mörkt. Hon har på sig en mullvads färgad långärmad tröja och en sjal i blått, vitt och gult av det man kan se. Kvinnan lutar sig även lite lätt fram mot bordet och det ser ut som om hon komunicerar med hennes bordskamrat.
Bordet mellan dom är vitt och på det, står det en liten kinesisk tekanna och ett jade färgat fat. Till höger om dom, ser man ett sort fönster där ljuset skiner igenom in i rummet. Längst ner på fönstret finns det något gult solskydd som tonar ner ljuset en aning och i fönserkarmen sår det en liten lampa  med gul lampskärm och träfot. Utanför fönstret ser man en bit av en avlång skylt som hör till restaurangen. Den är röd med vit text då man ser ett halvt S och UEY. Chop Suey som självaste målningen heter är en kinesisk rätt. Bilden föreställer en kinesisk resaurang i Amerika då människorna är vita och likaså konstnären.

Till vänster om kvinnorna sitter ett par lite längre bort i ett hörn där ljuset inte når fram. Det är en man och en kvinna och de sitter på ett sådant sätt då vi ser dom i profil. Mannen sitter på höger sida om bordet och kvinnan på vänstra. Mannen är kortklippt och ljushyad. Han är klädd i en vit skjorta då man kan se kragen under en mörk kostym. han håller i en cigarett och tittar snett nedåt i bordet mellan honom och sin partner. kvinnan ser man inte så mycket av, mer än hennes ansikte som är ljust men också är i profil. Hon har en röd huvudbonad på sig och hon tittar rakt på mannen framför henne. längst in på bordet står en likadan lampa som på fönsterkarmen vid de två kvinnorna. detta paret sitter också vid ett stort fönster fast det är mer avlångt och smalt. Utanför ser man inget mer än blåa nyanser och någon ljusgul färg.
Självaste resturangen har tomma mörka väggar och stora fönster i kastanjefärgat trä. Golvet är ljust och stolarna är i mörkt trä i kontrast till de vita borden.

Jag tyckte att bilden var fin och lite speciell. Det som gör bilden inressant för mig är de starka färgerna och ljuset som lyser in genom fönstert som skapar den behagliga och varma stämmningen. Även de starka kontraster och suddiga men ändå skarpa konturer. Att den samtidigt är enkel men ändå detaljerad. På något sätt jag känner jag ändå ett obehag när jag ser bilden. Den är nästan för behaglig, eller så är det för att det påminner mig om en tid då jag var rädd för något då det var sommar och det gula ljuset alltid fanns där i mitt huvud när jag tänkte på det.

Bildanalys av Alice Gruvander
2010-02-14

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0