Karl Lagerfeld



Jag har valt att skriva om Karl Lagerfeld.

Karl lagerfeld föddes i Hamburg i tyskland och är en levande legend som blivit stor inom modeindustrin och jobbar som fotograf och designer. Tyvärr står det inte klart för hans exakta ålder då han själv hävdar att han föddes år 1938 när det enligt det lokala dopregistret står att han föddes år 1933. Han sägs vara känd för dettta då ingen vet hans riktiga ålder. Mest troliga är att han föddes kring 1938 i alla fall.

År 1953 flyttade Lagerfeld till Frankrike och bosatte sig i paris då han började som tecknare. Två år Senare blev han tilldelad en plats som lärling hos Pierre Balmain där han utvecklade sig själv som designer. Efter tre år som lärling för Balmain flyttade han till den franske designern Jean patou. Under det året Designade han sin första haute couture kollektion som dock inte var så uppskattad av b.l.a Carrie Donovan som var stil redaktör för The New York Times Magazine. Hans andra kollektion blev betydligt mer uppskattad än den första och därefter designade han varje år två haute couture kollektioner och höll på med detta i fem år.   

Idag kan man nog säga att Karl Lagerfeld är designernas designer, då han har medverkat i många kända modehus som bland annat Balmain, Chloe, Valentino och Fendi. De nuvarande modehus han leder är det italienska Fendi, Hans egna Karl Lagerfeld och det som han blivit mest känd för att driva. Det franska "coco" Chanel som han tog över år 1983. Han designar ungefär 16 kollektioner per år och älskar att jobba säger han.   

Lagerfeld designar inte bara kläder utan arbetar som fotograf också. Vid sidan av arbetet för tidningar som Numero, Harpers bazar, ryska och tyska Vouge fotograferar han bland annat reklamkampanjer för de modehus han själv leder för varje säsong.   

Det jag gillar med Karl Lagerfeld är att han kan fånga in så många olika stilar och skapar så många olika trender men ändå har en signatur. Det gör honom så unik tycker jag. Det han designar för chanel varje säsong har oftast något som symboliserar att det just är chanel. Ofta ser vi den klassiska chanel dräkten komma fram lite här och var på catwalken för de olika säsongerna. Även tweedtyget (ett slags ylletyg) och de svarta och vita kontrasterna ser man poppa fram vid nästan varje kollektion. Chanel är väldigt franskt och exklusivt och det är ganska uppenbart. Kläderna han designar för sitt eget märke påminner mycket om hur han själv klär sig. Med andra ord Väldigt stilrent och enkelt men samtidigt med klass. Kläderna är inte överdetaljerade utan ganska eleganta helt enkelt. Hos de han designar för Fendi kan jag inte riktigt se en signatur på samma sätt som med sitt egna märke Karl Lagerfeld och Chanel då det ändras helt och hållet för varje säsong. Signaturen är mer "utspridd" 

Han tar även väldigt inspirerande bilder som alltid verkar ha en historia bakom sig som man blir lite smått förälskad i. Han är ju en modefotograf då bildernas motiv oftast är på kvinnor och män, som befinner sig i olika miljöer där kläderna framhävs på bästa sätt. Han lyckas verkligen med och detta är det jag beundrar honom för. Att kunna uttrycka sig på ett sätt och samtidigt inspirera miljoner människor varje dag. Att kunna tänka frammåt hela tiden men samtidigt leva i nuet.
En liten del av det han har åstadkommit i sitt liv, hoppas jag att jag en dag ska få uppleva.  


Källföreteckning:
http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://www.answers.com/topic/karl-lagerfeld&ei=w8bES5CLKIaJ_AbBorG_Dw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CBAQ7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dkarl%2Blagerfeld%2Bfakta%26hl%3Dsv
Mig själv
http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Lagerfeld&ei=2XjDS4D4A8Wa_Qbj5f3fBg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=13&ved=0CC8Q7gEwDA&prev=/search%3Fq%3Dkarl%2Blagerfeld%26hl
Star - In fashion, star weekly

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0